Generatie Y & Einstein: Weekoverzicht WEEK 20

Door Lisa Klijn op 20-05-2011
0 reacties | 11327 views

MAANDAG

 

Driekwart scholieren zonder diploma vindt baan

 

Het zal je niet verbazen dat voortijdig schoolverlaters minder vaak een betaalde baan vinden dan jongeren met een diploma. Toch is het percentage scholieren zonder diploma dat een baan vindt redelijk hoog.

 

In het schooljaar 2004-2005 verlieten bijna 100.000 jongeren van 15 tot 23 jaar het voortgezet onderwijs of mbo. Hiervan hadden 53.000 het diploma niet gehaald.

 

 Schoolverlaters 2004/2005

 

In 2008 had 72% van de voortijdig schoolverlaters uit schooljaar 2004-2005 een baan. Vanzelfsprekend was het makkelijker voor de jongeren met diploma, daarvan had namelijk 92% een baan gevonden. Dit blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het CBS

 

Positief nieuws dus voor de schoolverlaters en misschien ook wel voor de Inhollandstudenten die denken dat hun diploma weinig tot niets meer waard is. Er is nog hoop!

 

DINSDAG

Hoogopgeleide heeft spijt van studieschuld

 

Bijna de helft van de hoogopgeleiden start met een studieschuld aan zijn eerste baan. Opvallend is dat meer dan de helft daar op latere leeftijd spijt van heeft. Als ze de tijd konden terugdraaien, hadden ze minder geld geleend en meer gewerkt om de studie te bekostigen. Ook hadden ze geprobeerd eerder af te studeren. Dat blijkt uit onderzoek door Synovate in opdracht van Intermediair onder 3026 hoger opgeleiden.

 

Mannelijke hoogopgeleide starters blijken vaker een studieschuld te hebben dan vrouwen; respectievelijk 58% tegen 42%. Tweederde van de hoogopgeleide ondervraagden heeft een studieschuld van ruim 5000 euro. Ongeveer eenvijfde moet meer dan 20.000 euro terugbetalen.

 

Helft hoogopgeleiden spijt van studieschuld

 

Toch blijft het moeilijk om mensen met een studieschuld te veroordelen. De ene student heeft hard gewerkt om het geld voor zijn studie bij elkaar te krijgen en moest daar misschien bijlenen om rond te komen. Terwijl de andere student alles betaald kreeg van zijn ouders en daar nog geld bijleende om zijn of haar ‘luxeleventje’ te financieren.

 

Ik denk dat er nog maar eens goed gekeken moet worden of er wel genoeg benadrukt wordt wat de gevolgen van een lening zijn, als meer dan de helft van de starters met een schuld zegt spijt te hebben van zijn studieschuld. 

 

WEEKOVERZICHT Hogeschool Inholland

 

Ook deze week was er weer nieuws rondom Hogeschool Inholland. Ik heb het laatste nieuws voor je op een rijtje gezet.

 

Geen baangarantie voor Inhollandstudenten

 

Vorige week werd er nog gesproken over een baangarantie voor de Inhollandstudenten. Afgelopen maandag schreef Nobiles.nl dat een baangarantie voor studenten onhaalbaar lijkt te zijn. De ABU zegt dat er helemaal geen garantie gegeven kan worden aan de studenten. Een woordvoerder van Tempo-Team verbaast zich over de uitspraak vanuit de hogeschool. ‘’We geven geen baangaranties. Iemand aan een baan helpen is in de praktijk veel complexer dan het klinkt. Bestuursvoorzitter Terpstra lijkt met deze uitspraak vooral de boel te willen redden’’.

 

Ook andere uitzendbureaus lijken het hiermee eens te zijn, vooralsnog is er niets bekend over uitzendbureaus die Inhollandstudenten een baangarantie geven.

 

Weekoverzicht Hogeschool Inholland

20% minder vooraanmeldingen

 

Woensdag meldde het NRC dat Hogeschool Inholland tot nog toe ongeveer 20% minder vooraanmeldingen heeft gekregen voor komend schooljaar dan afgelopen schooljaar. Een woordvoerder van de hogeschool tekent hier wel bij aan dat studenten zich nog tot 1 oktober kunnen inschrijven. Toch lijkt dit bericht niet helemaal uit de lucht te vallen, in februari was er nog sprake van een gemiddelde daling van 8% bij opleidingen die een februari-instroom kennen.

 

Inholland heeft  zichzelf aardig in de vingers gesneden. Zoals wij eerder schreven, haalt de school per behaalde diploma 10.000 binnen middels de afstudeerbonus die door het rijk wordt toegekend aan onderwijsinstellingen. Dit veroorzaakt een verschuiving van kwalitatieve afstudeerders naar kwantitatieve afstudeerders (hoe meer afstudeerders, hoe meer geld). Ik ben zeer benieuwd wat Inholland gaat doen nu ze minder inschrijvingen binnen krijgen, zouden ze desondanks nog steeds strenger worden bij het afstuderen?  

 

De bokken van de schapen scheiden

 

Donderdag zegt bestuursvoorzitter Terpstra in de Spits dat de hogeschool bekijkt of diploma’s die onterecht zijn verstrekt, moeten worden ingetrokken. Het zou de eerste keer in Nederland zijn dat al uitgereikte diploma’s ongeldig worden. Het gaat om 63 ‘onterechte’ diploma’s waar een oplossing voor gevonden moet worden. Terpstra wil daarmee de ‘de bokken van de schapen scheiden’. 

 

De vraag is natuurlijk of het wel realistisch is om 'diploma's in te trekken' en wat dat gaat uithalen. Ik ben ten eerste heel benieuwd hoe Inholland dat denkt te doen. Moeten de studenten die onterecht hun diploma hebben verkregen hun diploma komen inleveren? Het ongeldig maken van diploma's lijkt mij een onmogelijke zaak. En denkt Inholland nou echt dat de afgestudeerden op gratis onderwijs om een nieuw diploma te halen zitten te wachten? Ik kan het me niet voorstellen.....

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie