Generatie Y & Einstein: Weekoverzicht WEEK 19

Door Lisa Klijn op 13-05-2011
0 reacties | 3099 views

MAANDAG

Meeste tieners onrealistisch over toekomstig salaris

 

The Royal Bank of Scotland heeft onderzoek gedaan naar de loonsverwachting van tieners. Uit de resultaten blijkt dat de Britse tieners het nogal hoog in hun bol hebben, zo bracht de Daily Mail afgelopen maandag. Daar stond dat tieners een jaarsalaris van ruim 60.000 pond (67.881 euro) verwachten als ze 35 zijn. Een belachelijke verwachting! Maar ook het salaris na het verlaten van het onderwijs schatten zij onrealistisch hoog in. De tieners rekenen op een salaris van 16.6000 pond (18.780 euro). Tegen de tijd dat ze 25 zijn verwachten ze 35.400 pond (40.049 euro) per jaar te verdienen.

 

 Tieners onrealistisch over toekomstig salaris

 

Nederlandse loonsverwachting
Na het lezen van dit artikel vroeg ik me gelijk af of de Nederlandse scholieren ook zo onrealistisch zijn over hun loonsverwachting. Ik plaatste een poll op ScholierenWerk, helaas heeft deze in de korte tijd maar een kleine respons (53) gehad. Toch wil ik deze even met jullie delen.

 

Ik richtte mij op het verwachte salaris van de eerste baan na de studie. Maar liefst 37,7% verwacht net als de Schotten een salaris tussen de E15.000 en E20.000 en 24,5% verwacht na het afstuderen tussen de E20.000 en E25.000 te gaan verdienen. 22.6% van de scholieren verwacht zelfs tussen de E25.000 en E30.000 jaarlijks op zijn bankrekening bij te schrijven. 

 

Ambitieus
De realiteit blijkt echter anders. De gemiddeld werknemer verdient bij het verlaten van het onderwijs namelijk tussen de E10.000 en E21.000. De verwachting van de scholieren is dus erg onrealistisch, alhoewel je het misschien ook wel ambitieus kunt noemen. Laat de scholieren van nu maar zien wat ze in huis hebben!

 

DINSDAG

Zorgopleidingen populairder dan ooit

 

Eerder dit jaar meldde de Volkskrant dat zorgopleidingen de snelste stijger zijn op het HBO. Deze week kwam het CBS ook met goed nieuws voor ‘zorgland’: In het schooljaar 2008/2009 slaagden namelijk voor het eerst meer dan 20.000 studenten voor een zorgopleiding op het mbo.

 

Zorgopleidingen vooral populair onder vrouwen
20.000 studenten slaagden voor een opleiding in de verpleging, verzorging of hulp bij zorg en welzijn in het mbo. Daarnaast sloten in het hbo nog eens 2500 studenten een bacheloropleiding op het gebied van verpleegkunde succesvol af. Het zal je misschien niet verbazen dat deze opleidingen weinig aantrekkingskracht hebben op de mannen: 90 tot 95% van de gediplomeerden in deze richtingen is vrouw.

 

Relatief veel allochtonen onder geslaagden
Tweeënhalf jaar geleden vroeg De Raad voor Werk en Inkomen nog om meer allochtone vrouwen te werven in de zorg. Het CBS weet te melden dat zorgopleidingen ook bij allochtonen in de lift zitten, 10% van de geslaagden hbo-verpleegkunde is van allochtone afkomst. Bij de mbo-opleidingen op het gebied van hulp bij zorg en welzijn is dit 35%. 

Allochtone geslaagden voor zorgopleiding
Allochtone geslaagden voor zorgopleidingen, 2008/’09*

 

Goed nieuws dus voor de ‘zorgwereld’. De afgestudeerden zullen met open armen worden ontvangen in de zorg, al zal het nog wel even duren voor het tekort aan zorgpersoneel echt is opgelost.

 

WOENSDAG

Studenten.net en Universum onderzoeken voorkeuren studenten

 

Ook deze week zijn er weer veel verschillende resultaten van studentenonderzoeken gepresenteerd. De interessantste resultaten wil ik graag met jullie delen.

 

Merkenvoorkeur
Studenten.net heeft onderzoek naar de merkenvoorkeur van hbo- en wo-studenten gedaan. 1051 studenten konden hun favoriet kenbaar maken in acht verschillende categorieën: kledingmerk, gadgetmerk, krant, tijdschrift, radiozender, festival, uitzendbureau en vliegmaatschappij.

 

 Studentenmerk van het jaar

 

Student luistert 3FM en gaat naar Lowlands
Uit onderzoek kwam naar voren dat de gemiddelde student zijn radio heeft afgestemd op 3FM, voornamelijk kleding koopt bij H&M, zich voorziet van informatie door het lezen van de Spits en de Quest, naar het festival Lowlands gaat, Apple producten verkiest boven die van Samsung en Blackberry, ingeschreven staat bij Randstad en het liefste vliegt met KLM.

 

Student.nl doet al jaren onderzoek naar de merkvoorkeuren van jongeren. Ik heb de resultaten vergeleken met die van vorig jaar en er is weinig veranderd. Alleen gratis dagblad Spits heeft de koppositie overgenomen van de Metro.

 

Studenten kiezen voor succesvolle werkgevers
Ook Universum, een Zweeds adviesbureau, presenteerde deze week een grootschalig Nederlands studentenonderzoek naar de carrièreperspectieven en de ideale werkgevers van studenten. Dit onderzoek is gehouden onder 6120 studenten van 29 verschillende universiteiten en hogescholen in Nederland.

 

Technische studenten zien Philips als meest aantrekkelijke werkgever in Nederland. Het is al het 8e jaar op rij dat zij worden verkozen tot meest favoriete werkgever. Op nummer twee en drie staan Shell en Google. Economische studenten roepen Google uit tot meest favoriete werkgever. Vorig jaar kozen zij nog voor Apple die nu op de tweede plaats staat, Heineken staat op plaats drie.

Google en Philips meest aantrekkelijke werkgever

Wat opvalt aan de keuzes is dat studenten met name de voorkeur geven aan bekende, succesvolle en uitdagende werkgevers.

 

Man/vrouwclichés bevestigd
Van het Zweedse onderzoek is een visualisatie gemaakt, die het verschil tussen 2010 en 2011 en het verschil tussen mannen en vrouwen weergeeft. Uit de visualisatie komen enkele man/vrouwclichés naar voren.

Vrouwen kiezen vooral voor de zogenaamde fast moving consumer goods, terwijl mannen de banksector prefereren. L'Oréal bijvoorbeeld is de eerste keuze voor vrouwelijke studenten die economie studeren, terwijl hun mannelijke collega's deze werkgever slechts op plaats 52 zetten. Wat interessant is aan het onderzoek is dat het consumptiegedrag een sterke invloed heeft op de aantrekkelijkheid van de werkgever. Voor vrouwen is dat bijvoorbeeld L'Oréal en voor mannen BMW.

 

Loonkloof tussen mannen en vrouwen hoog
28% van de mannen streeft ernaar een leider of manager te zijn, tegenover 20% van de vrouwen. Ook vinden mannen (20%) het belangrijker dan vrouwen (8%), om technisch of functioneel deskundig te zijn. Voor vrouwen is de balans tussen werk en privé belangrijker dan voor mannen (44% van de vrouwen tegenover 33% van de mannen). Tot slot is de ‘loonkloof’ tussen mannen en vrouwen nog steeds vrij hoog. Dit onderzoek wijst uit dat vrouwen die studeren een jaarsalarisverwachting hebben dat gemiddeld € 5.417 lager is dan wat mannen denken te gaan verdienen in de eerste baan.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie