Wordt het: Are you my employer? Of: Can I be your employee?

Door Karlijn Fiesler op 25-02-2011
1 reactie | 13063 views

Socionext organiseert in samenwerking met KPMG het congres Are you my employer?, over de generatie Y op de arbeidsmarkt. Het congres vestigt de aandacht op het tekort aan professionals dat de komende jaren wordt verwacht. De vraag naar jong talent wordt hierdoor steeds groter. Are You My Employer? gaat dieper in op de generatie Y, wat jongeren willen en wat ze het bedrijfsleven hebben te bieden.

 

De impact van de crisis

Nu is de vraag: gaat deze War for Talent ook echt gebeuren? Volgens de voorspellingen van het CBS vindt er de komende jaren een demografische verschuiving in ons land plaats: de Babyboomers gaan aan de bovenkant massaal met pensioen terwijl er aan de onderkant niet evenredig veel starters bijkomen.

 

Vergrijzing CBS

 

In een artikel op recruitmentmatters.nl vraagt Marc Drees zich echter af of we de gevolgen van de economische crisis van 2008 niet onderschatten. Wat gaat er gebeuren met onze euro? De waardedaling van de dollar heeft een direct effect op de waarde van de euro en met Griekenland en Portugal die het voortouw nemen, duurt het volgens Drees niet lang meer of de hele piramide aan EU-landen waarop onze euro steunt dondert in elkaar. Dag euro.

 

Deze instabiele factor wordt niet meegenomen in de voorspellingen van het CBS, maar kan wel degelijk een rol gaan spelen in de ontwikkeling van onze arbeidsmarkt. Want als de euro inderdaad omvalt, dan zal de economie die nu juist zo voorzichtig aan het opkrabbelen is, opnieuw een draai om haar oren krijgen. Met directe gevolgen voor het vacatureaanbod.

 

In dat geval vraagt een starter van de generatie Y zich niet meer af: “Are you my employer?” maar: “Can I be your employee?”

 

Positieve effecten van arbeidskrapte

Hoe dan ook, kun je één ding vaststellen: het CBS baseert haar voorspellingen op demografische feiten. De economie daarentegen is afhankelijk van vele factoren en actoren, politiek, cultureel, maatschappelijk en commercieel. Wat er precies gaat gebeuren weet niemand. Maar wellicht is het helemaal geen slecht idee om vooruit te lopen op een arbeidskrapte. Het brengt namelijk bij de huidige werkgevers ook wat positieve neveneffecten met zich mee, te noemen: modernisatie, vernieuwing, innovaties op HR-gebied, verdieping en reflectie.

 

En dat zijn nooit slechte ontwikkelingen op onze arbeidsmarkt.

Headlines nieuwsbrief februari:

Reacties

17-01-2012

Jerrod:

Excellent read. I just passed this onto a buddy who was doing some research on that. He actually bought me lunch since I found it for him! Thus let me rephrase: Thanks for lunch!, hydroponic gardening, [url="http://www.squidoo.com/hydroponic-gardening-tips"]hydroponic gardening[/url], http://www.squidoo.com/hydroponic-gardening-tips hydroponic gardening, 93355, hydroponic gardening, [url="http://hydroponicgardeningebook.blog.com"]hydroponic gardening[/url], http://hydroponicgardeningebook.blog.com hydroponic gardening, :-[[,

Plaats jouw reactie