Maak je vacature tekst SEO-proof: 5 praktische tips

Door Karlijn Fiesler op 31-01-2011
0 reacties | 4932 views

SEO (Search Engine Optimization) is één van de belangrijkste technieken waarmee StudentenWerk groot is geworden. Als we één ding moeten noemen waar we goed in zijn, is het wel het online bereiken van de generatie Y.

 

Van pionier tot grootste studentendatabase

Al sinds de oprichting van StudentenWerk in 2000 zijn we bezig met zoekmachinemarketing en het converteren en categoriseren van kandidaten. In een tijd waarin zoekmachineoptimalisatie nog in de kinderschoenen stond en uitzendbureaus werkzoekenden opwachtten in inloopvestigingen, onderzochten de oprichters van StudentenWerk als ware internetpioniers de oneindige mogelijkheden van het World Wide Web. Op deze manier wisten zij de basis van de onderneming uit te bouwen tot de meest waardevolle en volledige online studentendatabase in recruitmentland.

 

5 praktische SEO-tips om meer uit je vacature te halen

Eén van de kernprocessen in onze SEO-strategie is het toepassen van vacatureoptimalisatie. Een relatief eenvoudige techniek die niettemin veel HR-afdelingen nog niet allemaal meester zijn. Wij geven hier vijf basistips om je vacature tekst simpel en doeltreffend te optimaliseren.

 

  • Maak voor elke vacature een unieke webpagina aan: Content is King, één van de basisprincipes van SEO. Wanneer je een aparte webpagina aanmaakt voor een vacature, heb je ook de mogelijkheid om deze specifiek te optimaliseren voor precies die vacature. Zo heb je de meeste kans om via zoekmachines gevonden te worden door de juiste mensen.
  • Optimaliseer de paginatitel: De paginatitel is de titel die helemaal bovenaan de pagina staat, nog boven de adresbalk. Het vertelt als het ware de zoekmachine in één zin wat de inhoud van de vacature is. Daarom is het heel belangrijk dat je goed nadenkt welke relevante zoekwoorden je in deze titel stopt. Bedenk daarnaast ook dat hoe meer trefwoorden je in de paginatitel zet, hoe minder waarde ze krijgen. Hiernaast weegt het eerste trefwoord het zwaarst, daarna het tweede etc.
  • Zoekwoorden in de platte tekst: Zorg ervoor dat je relevante zoekwoorden in de tekst hebt zitten. Relevant voor de vacature, maar ook overeenkomend met de paginatitel die je hebt gekozen. Een zoekmachine zal je hiervoor nog meer autoriteit toekennen waardoor je hoger in de zoekresultaten verschijnt.
  • Meet het zoekgedrag van je doelgroep: Het programma Google Analytics is een prachtige tool waarmee je kunt achterhalen welke zoekwoorden werkzoekenden gebruiken. Met deze informatie kun je de paginatitel en je tekst nog specifieker optimaliseren.
  • Meld je vacature aan bij feed sites: Indien je meerdere vacatures aanbiedt op je website, is het aan te raden deze te plaatsen in een RSS feed. Je IT-afdeling kan zo’n feed voor je aanmaken. Vervolgens meld je de feed gratis  aan bij sites als Trovit en Indeed. Zo verspreid je je vacatures bij verschillende partijen waardoor je meer bezoekers trekt en tevens sneller wordt gevonden via Google.Headlines nieuwsbrief januari:

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie