LinkedIn recruitment: Een simpele uitleg over online borrelen

Door Karlijn Fiesler op 25-11-2010
0 reacties | 9072 views

Wie met zijn profiel op LinkedIn staat heeft waarschijnlijk al eens van Groups gehoord, is lid van een groep of is misschien wel zelf een groep gestart. Toch is het gebruik van online communities voor veel mensen nog steeds geen gesneden koek en blijft de vraag wat nu eigenlijk de functie van Groups is. Om daar heel kort antwoord op te geven: Netwerken.

 

Zie het als een borrel van je werk, maar dan online.

Een groep op LinkedIn is een borrel van mensen die gezamenlijk iets delen, in de meeste gevallen een vakgebied. Op die borrel wordt gekletst over het werk, de branche, worden visitekaartjes uitgedeeld, deals gemaakt en nieuwe collega’s geworven. Hoe vaker je op de borrel bent (en dan niet alleen van een afstandje toekijken!) des te beter zullen mensen je onthouden en des te groter wordt je netwerk.

 

Maak gebruik van de mogelijkheden van Groups:

  • Recruitment via linkedIn: Je kunt als deelnemer van een groep gratis een vacature posten onder de tab Jobs. Hiermee adverteer je direct in het hart van de doelgroep (mits je de juiste groep hebt geselecteerd). Zet er altijd een link bij naar de vacature zodat mensen makkelijk kunnen reageren;
  • Vaak is het gratis om andere Groupleden een bericht op LinkedIn te sturen, ook als ze geen connectie van je zijn;
  • Hou de memberspagina goed in de gaten van de Groups waar je lid van bent, nieuwe leden zijn vaak actief;
  • Hou ook de updates binnen de Group in de gaten voor mensen die actief zijn. Dat geeft mogelijkheden tot aanhaken.

 

Hoe vind je de juiste groepen?

Rechts bovenaan de site kun je searchen op Groups. Maar wat zoek je eigenlijk? Hier houdt het voor veel beginners vaak op. Lees dan nu nog een keer het verhaal hierboven over de borrel. Stel jezelf de vraag: wat wil ik bereiken met Groups?

 

LinkedIn Groups


 

1) Wil je je netwerk vergroten?

Zoek naar de meest actieve Groups in je eigen vakgebied, zodat je actief kunt participeren in discussies. Of, als dat niet bij je past, zodat je in ieder geval de laatste ontwikkelingen kunt bijhouden. 

 

2) Ben je op zoek naar nieuwe business deals?

Wie is je klant? En welke borrels loopt hij af? Wie lid wordt van een groep kan er voor kiezen om het logo ervan op zijn profiel te publiceren. Dit betekent dat het voor jou niet moeilijk is om erachter te komen van welke groepen je klant lid is.

 

3) LinkedIn recruitment

Zoek je een kandidaat voor openstaande vacatures? Zoek de Groups van je targetgroup. Zit je in de recruitment branche? Een echte aanrader is dan de Dutch HR HRM P&O Professionals met bijna 3000 leden. Zoek je iemand in de IT? De groep IT recruiters heeft meer dan 45.000 leden. Je kunt trefwoorden voor groepen intikken bij de searchtool, of afkijken van andere profielen. Denk er wel aan om het logo van een groep niet te publiceren, als deze niet relevant is voor jouw profiel.

 

Geografische Groups zijn er ook steeds meer, zodat je ook op zoek kunt naar mensen in de regio waar je vacature is uitgezet. Zo zijn er twee groepen voor Amsterdam: Amsterdam Professionals en Linked Amsterdam. Ook hier: Zet alleen de logo’s op je profiel als je er woont of werkt.

 

Alumni Groups: Omdat nog steeds de meeste banen via (oud-)collega’s of studiegenoten worden vergeven. Uiteraard zijn deze vaak besloten en kun je dus alleen lid worden als je zelf ergens gewerkt of gestudeerd hebt.

 

Het handige is dat wanneer je op een groep klikt en je de korte samenvatting bekijkt, je ook meteen kunt zien wie uit jouw netwerk lid is van de groep. Zo kun je ook nog een beetje de relevantie bepalen. Let wel op: niet elke groep laat zomaar een recruiter toe.

 

Succes! En mocht je op de hoogte willen blijven van alle ontwikkelingen omtrent jouw doelgroep: Word dan lid van de linkedIn groep Gen Y&Z @work: Alles over de nieuwe generatie werknemers die de komende jaren de werkvloer betreedt. 

Headlines nieuwsbrief november:

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie