Onderwijs 2.0 put de moderne student uit

Door Marije van Haarlem op 09-11-2010
1 reactie | 3260 views

Een student die zich verschuilt achter zijn laptopscherm tussen een massa van jongeren is niet ongebruikelijk. Het is een van de zichtbare invloeden die de internetgeneratie heeft op de onderwijsmethoden in 2010. De internetgeneratie wordt ook wel de Multi-task Generatie genoemd.

 

Multi-tasker

 

Jaarlijks wordt er voor ruim 200 euro boeken aangeschaft en duizenden internetpagina’s doorgespit. De stof die een student dagelijks voor zijn neus krijgt om te verwerken is, schokkend genoeg, maar voor een derde relevant in de rest van zijn carrière en leven.

 

Daarnaast is de individuele aandacht van leraren voor studenten ver te zoeken door de massale toestroom van nieuwe studenten en nemen zij veel te veel taken op zich. Volgens een onderzoek van Michael Wesch heeft een student zoveel te doen dat zijn dag eigenlijk uit 26,5 uur bestaat.Een artikel in de Elsevier over de Multi-task Generatie beweert zelfs dat de Multi-tasker snel afgeleid raakt en slecht presteert. Daarbij wordt de aandacht razendsnel verlegd en wordt elk onderwerp slecht afgehandeld. Een generatie eerder kregen de studenten nog les in kleine klassen en met minder gebruik van technologie. Deze voormalige studenten zijn de huidige Babyboomers, de meest loyale werkers tot heden.

Na het zien van bovenstaand filmpje, denk je dat het moderne onderwijs het aflegt tegen de ouderwetse lesmethoden?Reacties

16-11-2010

Jeroen:

De moderne student weet niet eens wat hard werken is. 2,5 uur muziek luisteren en 2 uur telefoneren zijn nou niet bepaald prioriteiten.

Plaats jouw reactie