Een vacature tekst schrijf je ‘beyond the comfort zone’

Door Karlijn Fiesler op 13-10-2010
0 reacties | 21781 views

Ooit wel eens een originele vacature tekst gezien? Ik bedoel écht origineel, waardoor je niet kunt stoppen met lezen, terwijl het om een functie gaat waarvoor jij doorgaans nog niet eens je bed wil uitkomen? Het blijft een uitdaging voor P&O, precies de juiste toon vinden zonder in clichés te vervallen.

 

vacature engineer

 

Er wordt veel geschreven over waar een goede vacature tekst aan moet voldoen. Na wat googelen kom ik op de site vacatureteksten.info, die uitsluitend gaat over het schrijven van wervende teksten. Er staan veel praktische tips op en ik kan zelfs een artikel vinden waarin precies staat beschreven uit welke 6 factoren een goede wervende tekst moet bestaan. Zo is het kennelijk belangrijk om te beginnen met de clou, logisch op te bouwen, korte en krachtige zinnen te gebruiken. Vergeet ook vooral niet de lezer aan te spreken.

 

Wat ik echter nergens kan vinden is de factor ‘authenticiteit’. Inmiddels leven we in een wereld waar bedrijven geen bedrijven meer zijn maar organisaties die bestuurd worden door mensen. Deze mensen hebben een gezicht, je vindt ze terug op Twitter of ze schrijven een weblog . En de nieuwe generatie werknemers verwacht dat een bedrijf persoonlijkheid heeft, zich niet verschuilt achter een logo of clichéteksten. Meerdere onderzoeken tonen aan dat de generatie Y authenticiteit als één van de belangrijkste waarden ziet. Dus durf jouw organisatie een persoonlijkheid te geven, kom uit die comfort zone en onderscheid jezelf!

 

Gelukkig zijn er bedrijven te vinden die dit in de gaten krijgen. En je vindt ze in de meest onverwachte branches. Bovenaan dit artikel zie je een saaie, nietszeggende vacature voor engineer. Maar voor dezelfde soort functie kwam ik ook een vacature tekst tegen op een Australisch HR-blog, dat begon met de zin:I am tired of writing boring adverts for boring recruitment consultants Een prachtige opening, pakkend (want laat maar zien dat je niet ‘boring’ bent), persoonlijk, gedurfd en eerlijk. En dat alles in één zin. De rest van de advertentie is inderdaad de moeite waard. Althans, alles behalve de functie dan, maar dat komt omdat ik niks met engineering heb.

 

Hieronder nog een prachtig voorbeeld van hoe een advertentie authentiek, transparant en origineel geschreven kan worden. Vooral de eis 'No Weed Smoking Hippies' kan ik erg waarderen. Benieuwd wie mij de mooie voorbeelden van Nederlandse bodem gaat laten zien…

 

Job Ad Fusion


 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie