8 tips voor het vinden van een baan

Door Nina Hoek van Dijke op 20-09-2010
2 reacties | 2645 views

Inmiddels zit mijn tweede werkweek er alweer op. Time flies when you’re having fun. En ja, dat heb ik! Het is misschien niet direct mijn droombaan, maar voorlopig zit ik hier wel lekker op mijn plekje. Heel wat tijd heb ik geinvesteerd om er achter te komen hoe je nu het beste kan solliciteren. En nu ik eenmaal die baan heb denk ik te weten hoe ik dat bereikt heb. Als afscheid deel ik deze tips met alle studenten van StudentenWerk. Haal die baan maar binnen!

 

1. Schreeuw het van de daken. Laat iedereen weten dat je een baan zoekt. Via via kom je er het makkelijkst aan. Update je oude stagebegeleiders & collega's over het feit dat je werk zoekt. Vertel het werkende en niet-werkende studiegenoten.  Start een blog op of publiceer ergens anders je werk-zoek-perikelen zoals ik op  StudentenWerk gedaan heb. Schreeuw het niet alleen offline van de daken maar ook online. Zoek je een carrière in design, media, communicatie, journalistiek? Op Twitter vind je deze mensen. Maar ook Facebook en Hyves kunnen helpen. Zo laat je je vrienden en kennissen nog even extra weten dat je een baan zoekt. Uiteindelijk is het Paul ook opgevallen dat ik een baan zocht en hij heeft uiteindelijk een goed woordje voor me gedaan.

 

2. Weet wat je wil. Maak voor jezelf duidelijk wat je ongeveer zoekt. Als je van de daken schreeuwt dat je een baan zoekt moet je wel duidelijk kunnen zijn in wat je dan zoekt. Bovendien kun je in een eventueel sollicitatiegesprek laten zien wat je wil en dat doet je zekerder overkomen. Solliciteer daarom ook niet op banen die niet helemaal zijn wat je zoekt (tenzij je een goede pokerface hebt). Ik heb dit een aantal keer gedaan en er werd vrij snel doorheen geprikt dat dit niet echt de baan was waarnaar ik op zoek was.

 

3. Personal branding. Als je online vertelt dat je werk zoekt denk dan na over je online presentatie. Hoe wil je overkomen? Wat moeten mensen te weten over je komen als je een baan zoekt? Is het nodig dat die hele dronken foto's dan op Hyves staan? Doe je overigens wel voor als je zelf en maak er niet een imago van wat je niet kunt waarmaken. Ook als je een sollicitatiegesprek hebt zal je toekomstige werkgever even het internet naar je afspeuren, dus ook dan is personal branding naar mijn inziens belangrijk.

 

4. Vacatures. Het internet staat bol van de vacaturesites. Ik heb vooral gezocht op sites die met mijn vakgebied te maken hebben. Bijvoorbeeld de vacaturelijst op Twitter van ComTeam. Ik vond deze lijst erg handig omdat ik dan redelijk wat vacatures in mijn vakgebied in een keer in een overzicht zag staan. Veel sites hebben ook persoonlijke mails met updates van vacatures die aan je profiel voldoen. Persoonlijk vind ik die bijzonder irritant, maar het is wel makkelijk natuurlijk.

 

5. Reageer! Als je een vacature hebt gezien die je interessant vindt? Begin met schrijven! Ik heb zelf gekozen voor een standaard sollicitatieconcept die ik iedere keer kon aanpassen aan het soort werk waarop ik solliciteerde.

 

6. Wees uniek. Solliciteer je in een creatief beroep zoals communicatie, journalistiek & design? Zorg dat je er uit springt met je sollicitatie. Bedenk iets leuks waardoor je toekomstige werkgever denkt: Wauw! Wie is dat?

 

7. Uitzendbureau. Vind je sollicitatiebrieven schrijven verschrikkelijk? Met een uitzendbureau kan het schrijven van deze brieven voorkomen worden. Een uitzendbureau doet een uitgebreide intake en maakt dan een profiel van je. Dit profiel krijgen toekomstige werkgevers te zien.

 

8. Intermediair. Ik heb zelf heel veel gehad aan de website van Intermediair. Een verzamelplaats met tips en trucs met betrekking tot werkzoeken. Maar ook als je eenmaal bent aangenomen kun je daar lezen over arbeidsvoorwaardengesprekken en salarischecks. En ook als je niet zo goed weet wat je wil kun je er terecht.

 

 

 Tips voor werkgevers

Lieve werkgevers, voor jullie heb ik ook een tip. Geef die gretige afgestudeerden een kans. Ze zijn fris, ze hebben er zin in!

 

Bij deze neem ik dus helaas afscheid van mijn blog op StudentenWerk. Wil je toch op de hoogte blijven van wat ik in mijn toekomst allemaal uitspook? Volg me op Twitter of via mijn website.

 

Nina Hoek van Dijke is 22 jaar en net afgestudeerd als Bachelor of Communication. Als gastblogger voor StudentenWerk schreef ze over haar zoektocht naar een baan en vooral wat ze nu eigenlijk ECHT wil. Bedankt voor je openheid en veel succes in je carrière Nina!

Reacties

03-10-2010

Tim:

Handige Tips, veel ken & gebruik ik al! Vooral de tip voor de werkgevers vind ik een zeer goeie! als ze het zelf ook eens zo zien! jonge talente kan je nog vormen, of deels naar je hand zetten! zijn leergierig en vaak vernieuwend Zelf ben ik er zo een.. en al eenige tijd opzoek naar een fijne baan

28-09-2010

Roland:

Tip 5 & 6 zijn zeer nuttig!

Plaats jouw reactie