Newsroom

Persberichten

Financiële problemen van ouders bezorgen jongeren meer werk naast studie

16-04-2013

Waar de economische crisis voorheen vooral ondernemers en werknemers van wankelende bedrijven trof, kunnen ook jongeren deze nu duidelijk voelen. Ze krijgen minder geld van hun ouders en moeten meer werken naast hun opleiding om rond te komen. Dat blijkt uit recent onderzoek van StudentenWerk, uitgevoerd door de Intelligence Group, onder 831 middelbare scholieren, studenten en young professionals tussen de 15 en 29 jaar.

 

54 procent van de jongeren geeft aan dat de economische crisis effect heeft (gehad) op hun studieomstandigheden. Dit heeft vooral te maken met de financiële problemen van hun ouders: 35 procent zag de ouderlijke bijdrage aan de opleiding slinken of verdwijnen. 14 procent geeft bovendien aan meer te moeten werken naast de school of studie om rond te kunnen komen.


Besparen op feestjes, vakanties en boodschappen

Onder invloed van de economische crisis ziet 70 procent van de jongeren zich genoodzaakt om zuiniger te leven. Zij besparen vooral op vakanties, uitgaan en andere extraatjes (39 procent), of door de dagelijkse boodschappen bij discounters te kopen (27 procent). Ook zegt 22 procent meer te sparen, “je weet immers maar nooit…” 12 procent  is (meer) gaan lenen van familie of de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).


De noodzaak van doorstuderen

De economische crisis heeft voor jongeren niet alleen impact op de financiële situatie. Ook op de studieduur is een effect van de crisis zichtbaar. Twee op de tien jongeren zeggen langer door te studeren, uit angst na hun opleiding geen werk te kunnen vinden. 6 procent beweert  studievertraging opgelopen te hebben, omdat zij meer zijn gaan werken. Stoppen met de huidige studie of veranderen van studie is nauwelijks aan de orde. Slechts één op de tien jongeren geeft aan veranderd te zijn van studie vanwege de slechte carrièreperspectieven.


‘Jongeren zijn flexibel en veerkrachtig’

Jongeren zitten gelukkig niet bij de pakken neer. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (Burgerperspectieven, 2013) is gebleken dat jongeren ondanks de economische malaise een veel positievere kijk op hun financiële positie hebben dan ouderen. “Jongeren zijn flexibel en heel veerkrachtig. Minder geld van pa en ma? Dan gaan ze meer werken om toch dat nieuwe mobieltje te kunnen scoren”, zegt Ineke Kooistra, algemeen directeur van StudentenWerk. “Dat is het fijne van onze doelgroep: ze zijn supergemotiveerd om er het beste van te maken: de nieuwe generatie heeft de toekomst!”


Over StudentenWerk

StudentenWerk, opgericht in 2000, maakte als een van de eerste uitzendbureaus online solliciteren mogelijk. StudentenWerk zette de ‘e’ in e-recruitment met haar geavanceerde online recruitmentsysteem, dat supersnelle werving en selectie mogelijk maakt. Inmiddels is StudentenWerk met 24 vestigingen en een database met ruim 1 miljoen jongeren Nederlands grootste uitzendbureau voor studenten, starters en young professionals. Ook in het buitenland is StudentenWerk actief, onder de naam StudentJob. StudentenWerk werd in 2012 uitgeroepen tot Flexspecialist van het Jaar en Best Managed Company.

Share me!