Newsroom

Heading

Vakantiewerker niet assertief in salarisonderhandeling

29-02-2012

“Ik dacht dat mijn uurloon gewoon afhing van mijn leeftijd”

 

Tweederde van studerend Nederland heeft nog nooit over het salaris van zijn of haar vakantiebaan onderhandeld. De belangrijkste reden hiervoor is dat studenten het gevoel hebben dat dit salaris al is vastgelegd in het minimum(jeugd)loon. Maar ook hebben de vakantiewerkers door alle formaliteiten bij uitzendbureaus vaak het gevoel dat er niets te onderhandelen valt. Dit blijkt uit een recent onderzoek van uitzendbureau StudentenWerk onder ruim 600 studenten.

 

Vakantiewerk salarisonderhandeling

 

Dat studenten ook méér kunnen verdienen blijkt onduidelijk

‘Ik dacht dat het uurloon gewoon afhing van mijn leeftijd’ luidt het vaakst gekozen antwoord (42%). De schaal van het minimum(jeugd)loon wordt vaak gebruikt door werkgevers of uitzendbureaus om jongeren uit te leggen waar hun uurloon op gebaseerd is. Dat ze ook méér kunnen verdienen, blijkt voor velen dus onduidelijk. “Het minimumloon is een wettelijke indicator, maar het is géén maximum uurloon”, zegt Hugo de Koning, commercieel directeur StudentenWerk. “Wel is het vaak zo dat een werkgever van te voren doorgeeft wat een baantje verdient. Als iedereen op de werkvloer hetzelfde verdient, dan is er natuurlijk minder ruimte voor onderhandeling.”

 

Wie niet waagt die niet wint

Toch moet dat geen reden zijn om niet over je salaris te beginnen. "Studenten mogen best wat assertiever zijn op dat gebied”, aldus De Koning. “Juist van bijbaantjes en vakantiebaantjes kunnen ze zó veel leren, voordat het echte werk begint. Bovendien zullen ze nog verbaasd staan te kijken hoeveel werkgevers open staan voor onderhandelen. Dit hangt uiteraard van de soort baan af, maar wie niet waagt die niet wint!”

 

Vakantiewerk salarisonderhandeling

 

Onderhandelen over je salaris…. Wat een goed idee!

Veel jongeren blijven het echter moeilijk vinden om over geld te praten (15%). Of ze hebben het gevoel dat ze geen onderhandelingspositie hebben door gebrek aan werkervaring (9%). Uit de antwoorden blijkt echter wel dat bijna een derde van de ondervraagden juist door dit onderzoek op een idee is gebracht. Aankomende zomer kunnen werkgevers dus wat meer assertiviteit verwachten tijdens de sollicitatiegesprekken.

Share me!