Een goede sollicitatiebrief schrijven: tips van een recruiter

Een goede sollicitatiebrief schrijven is lastig. Wat wil de recruiter precies van je weten? En waar scoor je punten? Aan de hand van een voorbeeld-motivatiebrief vertelt Aylin Kuloglu, recruiter bij YoungCapital, waar je mee scoort en waar je punten laat liggen.


Aylin, vertel eens wie je bent?

Aylin Kuloglu

“Ik werk nu bijna drie jaar als recruiter bij YoungCapital. In 2014 begon ik als stagiaire, waarna ik in 2015 in dienst ging als recruiter. Op een gemiddelde dag komen zo’n 20 tot 40 sollicitatiebrieven bij mij langs. Ik heb dus al aardig wat motivaties doorgespit in mijn leven!” Wij schreven een motivatiebrief voor de functie van redacteur bij Rabobank. De hele vacature bekijken? Hij is inmiddels vervuld, maar je vindt hem hier. Aylin ging aan de slag met onze motivatiebrief. In het rood haar opmerkingen.


Beste,

Bij deze (1) solliciteer ik graag naar de functie van redacteur voor Rabobank Nederland. (2) Ik ben masterstudente Communicatie- en Informatiewetenschappen en studeer naar verwachting in de zomer van 2015 af. Ik heb me mijn hele opleiding (3) gefocust op de Nederlandse taal en het schrijven van teksten. Mijn Nederlands is dan ook feilloos en ik weet altijd de juiste toon te vinden.

Daarnaast ben ik geïnteresseerd in marketing (4), ondanks dat hier de nadruk van mijn opleiding niet op gelegen heeft. In de vacature wordt beschreven dat je nauw zult samenwerken met de marketingafdeling, wat mij erg aantrekt. Ik ben van nature al een creatief persoon, maar weet zeker dat deze samenwerking mij nog een extra boost zal geven. Naast dat ik een goede samenwerker ben, typeer ik mezelf ook als accuraat, vastberaden en een harde werker. (5)

Wegens mijn opleiding ben ik momenteel nog niet fulltime beschikbaar, maar ik heb wel twee dagen in de week de tijd (6) om ervaring op te doen en mijn kennis in de praktijk toe te passen, zowel in de vorm van een parttime functie als in de vorm van een stage. Na het afronden van mijn opleiding in de zomer ben ik in staat om fulltime aan het werk te gaan.

Werken bij de Rabobank lijkt me erg interessant (7) en ik ben ervan overtuigd dat u veel zult hebben aan mijn kwaliteiten. (8) Hopelijk wilt u mij dus uitnodigen voor een sollicitatiegesprek om de mogelijkheden om parttime of als stagiaire te starten en door te groeien naar fulltime medewerker.

Met vriendelijke groeten,
Suzanne Heemskerk, BSc.


(1) Bij dezen

(2) Deze introductie komt niet echt binnen. Het is prima zo, maar mag pakkender! Denk na over hoe je opvalt bij de recruiter.

(3) De focus ligt heel sterk op de opleiding. Haal die focus daar wat weg en schrijf meer over ervaring in bijvoorbeeld banen tijdens je studie, projecten met studiegenoten en, voor deze functie, schrijfervaring.

(4) Leuk! In de vacature staat dat je veel samenwerkt met afdeling marketing. Verwerk je iets uit de vacature in je brief, dan laat je zien dat je de tekst goed gelezen hebt.

(5) Goed dat je belangrijke eigenschappen voor de vacature benoemt. Laar daarnaast vooral zien waaruit blijkt dat je die eigenschappen bezit. Geef voorbeelden!

(6) Deze zin klinkt niet enthousiast. Misschien kun je beter kiezen voor ‘ben ik beschikbaar’ of ‘ik kom graag twee dagen helpen’.

(7) Dit voelt als een brief die naar honderd bedrijven gestuurd kan worden, waarin alleen de bedrijfsnaam aangepast wordt. Dat is zonde! Het is leuk als je enthousiast bent, maar onderbouw beter waarom je specifiek voor Rabobank wilt werken. Wat ik al eerder noemde: wees preciezer en geef voorbeelden!

(8) Koppel je kwaliteiten aan de functie. Dat staat sterker. Waarom is het bijvoorbeeld belangrijk om als redacteur accuraat te zijn? Ik denk omdat je dat nodig hebt om teksten foutloos te schrijven!


En Aylin, wat vond je ervan?
“Al met al vond ik het een goede brief, maar zoals je ziet zijn er wat verbeterpunten. Mijn collega’s en ik vinden het heel belangrijk dat een sollicitatiebrief concreet is. Licht toe waar je ervaring hebt opgedaan, waarom je ergens goed in bent en waarom je bij het bedrijf past. Als je dat al afgetikt hebt in de brief, verloopt je telefonische screening een stuk relaxter.”

Sprong deze motivatiebrief eruit?
“Je leest dat Suzanne veel moeite heeft gestoken in deze brief. Alle belangrijke dingen uit de vacature komen erin terug. Dat is al een groot pluspunt. Maar de brief springt er verder niet echt uit. Dat ligt vooral aan de intro, die wat pakkender mag. In de eerste zin schets je al een beeld van jezelf. Zorg dat dat plaatje positief is!”

Zou je Suzanne uitnodigen voor een gesprek?
“Hoewel ik niet wild enthousiast word van deze brief, is hij wel goed genoeg voor een telefoontje om kennis te maken. Maar omdat de brief niet echt de aandacht trekt, heeft hij de kans om onder te sneeuwen als er veel sollicitanten zijn. Als ze mijn opmerkingen erin verwerkt, springt Suzanne er veel meer uit.”

Wij hebben Aylins opmerkingen verwerkt. Gebruik onderstaande sollicitatiebrief als een voorbeeld!Betreft: Sollicitatie redacteur bij Rabobank Nederland, code 85337


Beste Aylin,

Ik heb drie kenmerkende eigenschappen:

  1. Ik houd van schrijven.
  2. Ik ben creatief.
  3. Ik schrijf foutloos en raak de juiste snaar.

Toen ik de vacature voor redacteur bij Rabobank Nederland voorbij zag komen, móest ik reageren. Al sinds de middelbare school is schrijven mijn passie. Om die reden ben ik drie jaar lang hoofdredacteur geweest van onze schoolkrant. Daar ontdekte ik mijn talent voor het corrigeren en redigeren van artikelen. Mijn passie voor schrijven zou ik graag inzetten bij een grote multinational, zoals Rabobank. Een van origine Nederlands bedrijf dat op een authentieke manier de wereld veroverd heeft. Als bank én als werkgever. Vooral de focus op maatschappelijke trends als digitalisering, vergrijzing en het vervagen van grenzen spreken me erg aan.

Tijdens mijn studie Communicatie- en Informatiewetenschappen heb ik mijn schrijfkwaliteiten verder ontwikkeld. Niet alleen schreef ik veel papers, ik maakte ook populair wetenschappelijke blogposts en posters. Momenteel schrijf ik de nieuwsbrief voor mijn studievereniging en maak ik freelance persberichten en blogs voor een grote energieleverancier. Allemaal werk waarin ik mijn drie kenmerkende eigenschappen goed kan combineren.

In de vacature wordt beschreven dat je nauw zult samenwerken met de marketingafdeling, wat mij erg leuk lijkt. Door mijn schrijfervaring kan ik me goed verplaatsen in doelgroepen, een belangrijke vaardigheid in de marketing. Ik typeer mezelf daarnaast als accuraat, vastberaden en een harde werker. Daarom ligt de rol van eindredacteur mij goed tijdens projecten; ik houd deadlines in de gaten en zie geen typfout door de vingers.

Aanstaande zomer studeer ik af en ben ik fulltime beschikbaar. Op dit moment zou ik het geweldig vinden om al twee dagen in de week ervaring op te doen en mijn kennis in de praktijk toe te passen, zowel in de vorm van een parttimefunctie als in de vorm van een stage. Ik hoop dan ook dat u mij uitnodigt voor een sollicitatiegesprek om de mogelijkheden te bespreken.


Met vriendelijke groeten,
Suzanne Heemskerk, BSc.