1. Inleiding

FD Gazellen 100 StudentenWerk top 100
De oprichters van StudentenWerk op de fiets, vlnr: Rogier Thewessen, Bram Bosveld en Hugo de Koning
(Voorpagina van het Financiële Dagblad - 25 november 2009 - Overzicht van de snelst groeiende ondernemingen van Nederland)
Deze link is een aanvulling op de informatie opgenomen in onze beantwoording van IFAR 2010 met betrekking tot het onderwerp "Uitzending 2.0". Om praktische redenen zijn wij, in onze offerte, niet gedetailleerd ingegaan op dit onderwerp; wij zijn echter ervan overtuigd dat "Uitzending 2.0" , in de komende jaren, een grote positieve impact zal hebben op Categoriemanagement van Opdrachtgever en op de uitvoering van de Deelnemende organisaties.

Dit White paper is bedoeld voor leden van de beoordelingscommissie die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp en beter willen begrijpen hoe digitalisering en internet volledig geïntegreerd kunnen worden aan de dienstverlening van een uitzendbureau.

Dit document is informatief en maakt niet deel uit van onze offerte met betrekking tot IFAR 2010.

2. Uitzending 2.0 = doorlopende technologische en duurzame innovatie

In de steeds meer wordende digitale wereld investeren de drie MC leden voortdurend in online processen. StudentenWerk, gestart in 2000 als internet bedrijf, dankt haar succes aan haar positie als marktleider in Europa op het gebied van "uitzending 2.0" (het werven van kandidaten per internet). Dit wervingsinstrument sluit uitstekend aan bij de doelgroep van jongeren en wordt in steeds grotere mate gebruikt door andere generaties.

StudentenWerk ontwikkelt zelf haar eigen software en loopt ver vooruit op technische kennis gekoppeld aan de arbeidsmarkt (technologie versus mens). Ten behoeve van de bedrijfsprocessen worden koppelingen tussen het internet en de achterliggende bedrijfssystemen ontwikkeld. Denk hierbij aan de ontwikkeling van het carrière netwerk, online facturatie, planningssystemen, verloningsapplicaties en het algehele systeembeheer. In 2008 is er gestart met een online applicatie waarmee uitzendkrachten jaaropgaven, loonbetalingen en de opgebouwde reserveringen in kunnen zien, hetgeen heeft geleid tot minder telefonische vragen. In 2009 is deze applicatie verder uitgebreid met een online declaratiesysteem, waardoor kandidaten eigenhandig declaraties in kunnen voeren en onze klanten declaraties online kunnen accorderen. Dankzij de investeringen in software hebben wij de efficiency per medewerker kunnen verhogen.

Bovendien investeert StudentenWerk In het kader van milieubesparingen op papierstromen, zodat er minder papier verbruikt wordt. Ondanks de gemiddelde personele groei ad 42%, en de toename van het aantal declaraties en verkoopfacturen met 47% is er slechts 23% meer papier verbruikt.


1 Binnen 10 jaar uitgegroeid tot de top-20 uitzendbureaus in NL en in 2009 uitgeroepen tot het best- en snelst groeiende bedrijf van NL en tot hét rolmodel van ondernemend Nederland (Prijs High Growth Awards)

3. Websites gekoppeld aan één centrale databank = onuitputbare wervingsbron

In tegenstelling tot de traditionele uitzendbureaus werkt StudentenWerk niet met inloopvestigingen maar werft StudentenWerk haar kandidaten op een manier die uitstekend aansluit bij de doelgroep: het internet.

Sinds de start in 2000 is er doorlopend geïnvesteerd in een eigen online netwerk. StudentenWerk combineert de traditionele uitzenddienstverlening met E-recruitment.

Het succes van StudentenWerk vertaalt zich in een eigen database van meer dan 600.000 actief naar werkzoekende kandidaten. Daarnaast genereert ons online netwerk dagelijks meer dan 900 nieuwe kandidaat inschrijvingen. Dit betreft zowel parttime als fulltime kandidaten.

Centrale database StudentenWerk

4. De grootste studentendatabase van Nederland

Studentenwerk beschikt over de grootste studentendatabase van Nederland. Elk van de 600.000 kandidaten in deze online community beschikt over zijn eigen persoonlijke pagina. Daarnaast worden de profielen waarin competenties, persoonlijke voorkeur en ervaring staan, opgeslagen in onze centrale database. De persoonlijke pagina's worden veelvuldig bezocht en zaken als salarisspecificaties, online solliciteren, klachtafhandeling en commerciële aanbiedingen kunnen via de persoonlijke site worden bekeken en afgehandeld. Geheel in het teken van het leefritme van deze generatie. Studenten zijn dus niet afhankelijk van de openingstijden van onze 18 regionale kantoren.

Overzicht persoonlijke pagina StudentenWerk

Ons carrière netwerk stelt ons in staat toptalent reeds in een vroeg stadium van de studie te leren kennen. De database van StudentenWerk vertegenwoordigt elke studierichting (communicatie, commercieel, marketing, bedrijfskundig, juridisch, sociaal, techniek, IT, etc.) waardoor StudentenWerk in staat is om voor elke functie de juiste match te maken.

Potentiële kandidaten worden persoonlijk door één van onze recruiters benaderd en afhankelijk van profiel, wensen en ambities uitgenodigd op één van onze kantoren. Middels bovenstaande aanpak komen wij tot een voordracht van de beste en meest geschikte kandidaten voor onze opdrachtgevers en helpen wij studenten en starters bij de eerste stap in hun carrière.
Door dit volledig geautomatiseerde recruitmentproces zijn wij in staat om vacatures voor 100% in te vullen. Daarnaast is de snelheid van invullen veel hoger in vergelijking met onze concurrenten.

5. Planning 2.0

StudentenWerk beschikt over een speciaal door StudentenWerk ontwikkelde plantool, PlanManager, genaamd. Middels planmanager is de recruiter in staat om op een slimme manier efficiënt kandidaten in te plannen. Kandidaten kunnen zelf online hun beschikbaarheid aangeven en reageren op aangeboden diensten. StudentenWerk matcht deze beschikbaarheden vervolgens digitaal aan de planning van haar opdrachtgevers, die real time mee kunnen kijken in het systeem en eventueel ook zelf kunnen plannen. Dankzij de full service constructie sluit de bezetting naadloos aan op de actuele behoefte, en kunnen de zogenaamde piek en ziek momenten eenvoudig worden opgevangen. Vanuit deze plantool is het tevens mogelijk om zeer uitgebreide werkbevestigingen te versturen met eventuele briefings.

Overzicht Planmanager StudentenWerk

De planning is tevens mobiel beschikbaar, hierdoor hoeven de kandidaten hun rooster niet uit te printen en kan een kandidaat op elk gewenst moment zijn rooster bekijken. Ook dit sluit aan op de milieubesparingen die StudentenWerk realiseert met betrekking tot papierstromen.

Mobile applicatie StudentenWerk

6. Case Rijkstraineeprogramma

CN.nl, onderdeel van StudentenWerk, is een exclusieve vorm van dienstverlening op het gebied van campus en young professional recruitment. CN.nlbrengt een select aantal organisaties in contact met talentvolle studenten en starters. Er wordt een maatwerk oplossing geleverd door middel van het organiseren van inhouse recruitment dagen, databasekoppelingen voor directe instroom of het gebruikmaken van het online talent volgsysteem. CN.nl maakt hiervoor gebruik van de centrale database van StudentenWerk met meer dan 600.000 ingeschreven studenten.

Het Rijk is op zoek naar pas afgestudeerden (WO master) die geïnteresseerd zijn in werken bij het Rijk. Deze doelgroep biedt het Rijk een carrière met inhoud via het Rijkstraineeprogramma.
De kandidaat oriënteert zich breed, leert veel en raakt enthousiast over het werken bij het Rijk. Daarnaast brengt de kandidaat als net afgestudeerden veel actuele kennis en nieuwe ideeën met zich mee.

CN.nl selecteert de gezochte doelgroep uit onze community, hierbij rekening houdend met de basiscriteria van toelating voor het rijkstraineeprogramma:


Hiernaast zijn er per ministerie aanvullende eisen, zoals studierichting en affiniteit tot bepaalde werkterreinen die tevens worden meegenomen in de selectie.

In 2009 zijn door CN.nl 75 WO Master kandidaten aangeleverd die aan alle criteria voldoen en zeer gemotiveerd zijn over werken bij het Rijk. Ook hier is de wervingsbron "uitzending 2.0" bijzonder effectief gebleken.

7. Case GVB: een pool met 1350 kandidaten binnen 3 weken

Zoals ook kort benoemd in vraag 5.3.2 heeft StudentenWerk dankzij haar manier van werven (uitzending 2.0) een belangrijke rol kunnen spelen bij de OV-chipkaart implementatie van de Amsterdamse Metro. Om alle reizigers goed te kunnen informeren heeft GVB (Gemeentelijk Vervoersbedrijf Amsterdam) bij StudentenWerk de opdracht neergelegd om binnen 3 weken een pool samen te stellen van 1350 kandidaten om 3 maanden lang de reiziger te kunnen voorlichten, hierbij rekening houdend met pieken van 400 diensten op een dag.

StudentenWerk heeft middels haar online-netwerk de kandidaten in de regio Amsterdam op de hoogte gebracht van deze vacature en heeft 4000 sollicitaties ontvangen. Al deze kandidaten zijn middels een telefonisch screening door onze recruiters getest op geschiktheid voor de functie. Uiteindelijk hebben er 2200 persoonlijke sollicitatiegesprekken plaatsgevonden en werden 1350 kandidaten geschikt bevonden om toegelaten te worden tot de pool.

De 1350 kandidaten zijn allemaal opgeleid met specifieke OV-chipkaart kennis om de reiziger optimaal te woord te kunnen staan. Dankzij het hoge opleidingsniveau van de kandidaten volstond een training van 2 uur. De kandidaten zijn vervolgens ingepland via onze plantool waardoor ook lastminute wijzigingen gemakkelijk opgevangen konden worden. Bovendien zijn de kandidaten ingedeeld op metrostations in hun eigen postcodegebied om zo optimale efficiëntie te bereiken, maar ook zodat reizigers in hun eigen taal geïnformeerd konden worden.

Dankzij het geautomatiseerde werving en selectieproces en de efficiënte digitale plantool (Planmanager) was StudentenWerk in staat deze opdracht tot een groot succes te maken. Naast een 100% invulling van alle diensten, waren zowel het GVB als de politiek en de pers bijzonder lovend over de soepele voorlichting van de reizigers in Amsterdam.