Tweet jezelf naar een baan met onze Twittertips

Je kunt Twitter ook goed inzetten bij jouw zoektocht naar een baan! Maar dan moet je het natuurlijk wel goed doen. Wij hebben de beste Twittertips voor je verzameld. Zo wordt het netwerken voor een baan nog makkelijker. Dus geef je Twitteraccount een make-over, en scoor je droombaan!

Twittertips

Foto: Pexels


Tip 1: Het begint bij je Twitternaam

Kies voor een accountnaam die je ook professioneel kunt gebruiken. Makkelijk is om je voor- en achternaam te gebruiken. Is deze al bezet? Gebruik dan een variant, bijvoorbeeld je voorletter(s) plus achternaam.

Tip 2: Kies een goede profielfoto

Zo zien recruiters en werkgevers meteen met wie ze te maken hebben. Kies voor een representatieve foto. Je hoeft geen professionele fotoshoot in te plannen, maar zorg wel voor iets mooiers dan een bewogen selfie of partypic.

Tip 3: Omschrijf jezelf in je Twitterbio

Gebruik korte steekwoorden die jou omschrijven en probeer zakelijk met privé te mixen. Zo kun je jouw persoonlijkheid alvast laten doorschijnen. Denk ook aan een linkje naar je LinkedInprofiel: zo is jouw cv meteen binnen handbereik. Je kunt in je bio al schrijven dat je op zoek bent naar een baan; wat voor functie en in welke branche.

Twittertips

Tip 4: Denk na over wat je deelt

Je Twitteraccount kan naar boven komen wanneer een potentiële werkgever je googelt. Wees je daar bewust van! Dat kan natuurlijk ook positief zijn: het is dé mogelijkheid om jezelf van je goede kant te laten zien. Gebruik dus deze mogelijkheid om jezelf als geschikte, professionele kandidaat te presenteren. Vergeet ook niet om je profiel op ‘openbaar’ te zetten, maar houd wel in je achterhoofd dat ál jouw tweets te zien zijn. Ook je oudere!

Tip 5: #zoektwerk

Hashtags gebruik je waarschijnlijk al wel op Twitter. Plaats een ‘sollicitatietweet’ met de juiste afkortingen en hashtags: “jr. business analyst (m, 26), hbo, analytisch, humor #zoektwerk in #Rotterdam”. Als het nog past in je sollicitatietweet, zet er dan ‘Please RT’ voor. Als jouw netwerk je retweet, bereik je in korte tijd een groter publiek.

Tip 6: Gebruik de zoekfunctie

Ga zelf actief op zoek naar vacatures op Twitter. Zet de zoekfunctie in om bedrijven en banen te vinden die je interessant lijken. Zoek met #vacature plus de functie en/of de branche waarin je zoekt. Er worden ook veel vacatures gedeeld met de hashtag #zoektwerk en #jouwbaan, dus houd die ook in de gaten. Ook #werk, #vacature en #vacaturebank zijn hashtags die je zeker eens geprobeerd moet hebben tijdens je sollicitatieperiode. Wie weet vind jij via deze weg wel de baan die je altijd al wilde.

Twittertips

Tip 7: Volg de toppers in je vakgebied!

Ga op zoek naar Twitteraccounts die vacatures plaatsen in jouw vakgebied en volg deze. Volg ook mensen en bedrijven die jij interessant vindt. Zo blijf je op de hoogte van wat zij op Twitter zetten, en kun je makkelijker contact met ze maken.

Tip 8: Profileer jezelf met je tweets

Zorg ervoor dat je de moeite waard bent om te volgen! Promoot niet alleen jezelf, maar stuur ook aantrekkelijke, inhoudelijke (re)tweets de wereld in. En niet onbelangrijk: zorg voor interactie. Laat zien waar jouw interesses liggen en welke vakgebieden je volgt. Tweet bijvoorbeeld over interessante ontwikkelingen in jouw branche, deel artikelen van vaksites, retweet en reageer op anderen. Mensen bedanken doet het ook altijd goed: bedank ze bijvoorbeeld voor hun tips of de leuke link die ze deelden.

Tip 9: Netwerken met de baas

Via Twitter kun je op een laagdrempelige manier contact leggen met werkgevers. Blijf wel altijd beleefd; kijk uit dat het niet té informeel wordt!

Wil je meer tips? Zo zet je social media in bij de zoektocht naar een baan!