De beste tips voor een geslaagd sollicitatiegesprek

Als je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, heb je alvast één ding goed gedaan: indruk gemaakt met je sollicitatiebrief en cv. Maar nu komt het belangrijkste gedeelte: voldoen aan de hoge verwachtingen die je van jezelf hebt gecreëerd. Heel spannend, dus goed advies hierover kun je wel gebruiken. Lees hier onze praktische tips voor een geslaagd sollicitatiegesprek.


Voorafgaand aan het gesprek
 1. Zorg dat je van tevoren weet met hoeveel mensen het gesprek plaatsvindt en wat hun naam en functie is. Weet wie er tegenover je zit. Google, LinkedIn en Twitter zijn de perfecte tools om mee te researchen.
 2. Lees de vacature nog eens zorgvuldig door, vooral het gedeelte over de functie-eisen. Waarschijnlijk heb je al in je sollicitatiebrief je relevante ervaring en eigenschappen vermeld. Lees deze nog eens door en probeer er voor het gesprek nog een aantal te bedenken.
 3. Eet op tijd en licht: een knorrende maag leidt af tijdens het gesprek. Vermijd ook zoveel mogelijk knoflook- en/of rooklucht.
 4. Kom ruim tien minuten te vroeg. Dan kun je je nog even opfrissen, wat wennen aan de omgeving en je gedachten nog eens op een rijtje zetten.
 5. Kleed je netjes en verzorgd. Probeer te achterhalen wat voor soort bedrijf het is en pas je kleding hier zoveel mogelijk op aan. Als je niet zeker weet wat de gangbare dresscode is, dan kun je beter te formeel gaan dan te informeel.

Hoe wil je overkomen?
 1. Geef een stevige, zekere en korte handdruk. Slappe, klamme handjes doen het nooit goed als eerste indruk. Het helpt om je handen vooraf af te spoelen met koud water en goed te drogen.
 2. Je houding is actief maar ontspannen. Ga rechtop zitten en voorkom dat je tijdens het gesprek onderuitzakt.
 3. Kijk je gesprekspartner(s) aan tijdens het gesprek. Focus je niet op één persoon, maar zorg ervoor dat je met iedereen ongeveer evenveel oogcontact hebt.
 4. Pas op voor zenuwtrekjes. Het is niet erg als mensen zien dat je zenuwachtig bent, zolang het maar niet afleidt. Dus blijf van je haar af, verander niet iedere seconde van houding en voorkom een veelvuldig gebruik van het woordje ‘eigenlijk’.
 5. Lach! Een goede glimlach is superbelangrijk bij het vormen van een eerste indruk. Het breekt niet alleen het ijs, maar je oogt ook meteen zelfverzekerder, warmer en vriendelijker. Bovendien help het tegen de zenuwen.

Zo voer je het gesprek
 1. Denk goed na over vragen die gesteld worden. Je hoeft niet altijd direct te antwoorden als je het antwoord niet meteen weet. In plaats van de herhaaldelijke ‘uh….’ kun je ook zeggen dat je hier even over na moet denken, of je kunt de vraag nog een keer herformuleren om zeker te weten wat ze bedoelen en tegelijkertijd tijd te winnen.
 2. Vermijd het woordelijk herhalen van je sollicitatiebrief. Het gesprek is bedoeld om een beter beeld van iemand te krijgen, dus voeg waardevolle informatie toe en geef praktijkvoorbeelden waaruit jouw kwaliteiten blijken.
 3. Neem proactief deel aan het gesprek door vragen te stellen. Bedenk van tevoren een aantal vragen waarmee je jouw kennis over de functie of het bedrijf door laat schemeren.
 4. Vraag goed door. Als je een vraag stelt, luister dan goed naar het antwoord in plaats van achterover te leunen, of alweer aan de volgende vraag te denken. Als je doorvraagt na het antwoord van je gesprekspartners, laat dit zien dat je goed kunt luisteren, oprecht geïnteresseerd bent en een kritische houding hebt.
 5. Wees niet al te negatief over je vorige werkgever(s). Je nieuwe baas kan daarmee de indruk krijgen dat je onbetrouwbaar bent.


Wat je wel en niet moet vragen
 1. Vragen stellen is belangrijk: het maakt het gesprek gelijkwaardiger en zorgt voor diepgang. Je laat aan de werkgever zien dat je je in het bedrijf verdiept hebt. Je kunt bijvoorbeeld vragen wanneer je een reactie kunt verwachten, of hoe het sollicitatieproces verder gaat verlopen. Bereid je hier dus goed op voor.
 2. Stel geen vragen die (nog) niet van belang zijn. Zoals 'Hoe lang duurt mijn proeftijd?'. Dit soort vragen horen niet thuis in een eerste sollicitatiegesprek, maar pas bij de afrondende onderhandelingen. Bovendien kom je hiermee onzeker over.
 3. Begin niet te snel over je salaris. Je wilt niet de indruk wekken dat je naar een goed salaris solliciteert, in plaats van naar een goede baan. Dit soort vragen stel je bij een vervolggesprek, of tijdens de onderhandeling over arbeidsvoorwaarden. Als de werkgever er zelf over begint, kun je uiteraard wel reageren.
 4. Vermijd feitelijke vragen. 'Hoeveel werknemers heeft dit bedrijf?’ Of: 'Wat voor afdelingen zijn hier allemaal?' Dit zijn dingen die je al moet weten, omdat je je verdiept hebt in je potentiële nieuwe werkgever. Je wordt niet serieus genomen als je dit soort zaken niet weet.
 5. Draai de rollen niet om. Ga niet vragen hoe de werkgever bij zijn baan terecht is gekomen en wat hij van het bedrijf vindt – tenzij hij daar natuurlijk zelf over begint.

Heb je succesvol de sollicitatieronde doorlopen en ga je beginnen aan de onderhandelingen over je salaris? Veel mensen vinden het eng of weten niet goed hoe ze het aan moeten pakken. Een goede voorbereiding is daarom het halve werk. Wij helpen je om jezelf in vijf stappen naar het juiste salaris te praten.