Je cv als visitekaartje

Je cv is het eerste dat een recruiter van je ziet. Met een slordig cv maak je een slechte eerste indruk. Zorg dus voor een foutloos, overzichtelijk en overtuigend cv.

Val op!

Elke dag ontvangen recruiters tientallen, of zelfs honderden sollicitatiebrieven en cv’s. Op een positieve manier opvallen is dus heel belangrijk! Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een creatief cv maken. Vraag jij je af hoe je een killer cv maakt? Met de tips hieronder maak je een sterk cv, waarmee je een fantastische eerste indruk maakt.

Onmisbaar voor een killer cv

Een goed cv bevat in ieder geval de volgende onderdelen:

1. Foto
Een (pas)foto toevoegen is geen must. Maar het geeft de recruiter een indruk van je uitstraling en zo krijgt hij/zij een beeld van jou.
 
2. Personalia
Een voorbeeld:

Curriculum vitae
Naam en voorletters: Zambeek, M

Roepnaam: Merel
Adres: Berkenstraat 12
Postcode: 2514 CB
Woonplaats: Den Haag
Geboortedatum: 4 augustus 1999
Nationaliteit: Nederlandse*
Rijbewijs: Geen
Burgerlijke staat: Ongehuwd
 
*Ben je een man? Ook dan zet je achter je nationaliteit: Nederlandse
 
  Heb je Facebook, LinkedIn of Twitter? Dan kun je dit op je cv plaatsen. Plaats bijvoorbeeld hyperlinks naar je accounts, of vermeld je naam zodat de recruiter jou gemakkelijk kan vinden.
 
3. Contactgegevens
Om te zorgen dat de recruiter jou weet te vinden, bijvoorbeeld om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek, schrijf je jouw telefoonnummer en e-mailadres op je cv.
 
4. Opleidingen
Schrijf je opleidingen van meest recent naar minder recent. Vermeld zowel het jaartal als de maand waarin je bent begonnen/gestopt. Geef aan of je de opleiding hebt afgerond (diploma behaald) en op welke school je hebt gezeten.
 
5. Werkervaring
Bovenaan plaats je jouw meest recente werkervaring. Schrijf op waar je hebt gewerkt en wat jouw taken waren of zijn en plaats een hyperlink naar het bedrijf. Wees specifiek in wanneer je er hebt gewerkt (maand en jaartal). Heb je veel baantjes gehad? Vermeld dan de functies die het meest relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert. Heb je weinig werkervaring? Vergeet dan zeker stages en bijbaantjes.
 
6. Stages
Ook stages zijn werkervaring, vergeet deze dus zeker niet te vermelden.
 
7. Cursussen
Noem alleen cursussen die iets te maken hebben met de baan waarop je solliciteert. Een typediploma is voor veel banen heel handig om te hebben, dus schrijf dat op je cv.
 
8. Nevenactiviteiten
Nevenactiviteiten zijn dingen die je naast je studie of bijbaan doet. Bijvoorbeeld als vrijwilliger. Heeft dit iets te maken met de baan waarop je solliciteert? Vermeld het dan zeker op je cv.
 
9. Taalbeheersingen
Heb je een talenknobbel? Schrijf dan alle talen op je cv die je spreekt, maar overdrijf niet. Je zit er niet op te wachten om in een Spaans gesprek te belanden, terwijl je maximaal vijftien woorden Spaans spreekt.
 
10. Computerskills
Ben je een Excel-master? Of weet je bijvoorbeeld vrijwel alles van Photoshop? Vergeet dit dan niet op te schrijven op je cv.
 
11. Vrijetijdsbestedingen
Wil je iets meer over jezelf vertellen, bijvoorbeeld over je hobby?
 
12. Referenties
Heb je bij een vorig baantje indruk gemaakt? Laat dan de manager waar je onder werkte een goed woordje voor je doen als referentie. Vraag eerst even of deze persoon het goed vindt dat je hem/haar opgeeft als referentie.
 

Tussenkoppen als eyecatcher
Recruiters checken cv’s snel en gaan niet direct alle tekst lezen. Er moet een reden zijn voor hem/haar om een cv helemaal door te lezen. Jij als maker van het cv moet dus een prikkel geven om te lezen. Pak de aandacht met korte teksten, heldere tussenkoppen en een uitnodigende lay-out.

Maximaal twee A4’tjes
Zorg ervoor dat je cv uit maximaal twee pagina’s bestaat. Alleen als je zoveel relevante informatie op te schrijven hebt, dat twee A’tjes niet genoeg zijn, gebruik je meer ruimte.