Sollicitatietips > Voorbeelden van creatieve sollicitaties

Voorbeelden van creatieve sollicitaties

Solliciteer je naar een creatieve functie, of wil je jezelf gewoon verzekeren van een plekje bovenop de stapel? Zorg dan dat jouw sollicitatie opvalt! Met een creatieve sollicitatie laat je zien dat je outside the box kunt denken. Bovendien zegt het meer over je persoonlijkheid en je skills dan een standaard brief. Om je alvast wat inspiratie te geven, laten we hier de leukste voorbeelden van creatieve sollicitaties zien.

Het interactieve cv

Ben je écht heel creatief (en technisch) aangelegd? Dan kun je, net als Robby Leonardi, een interactief cv maken. Deze grafisch ontwikkelaar en animatiespecialist paste zijn vaardigheden direct toe in zijn cv. Het werd een soort videogame waar je door zijn werkervaring heen kunt scrollen. Zijn cv stond al snel bekend als ‘het beste cv aller tijden’. Klik op de afbeelding om zijn cv te ‘spelen’!

Voorbeelden van creatieve sollicitaties

De omgekeerde sollicitatie

Na maandenlang zonder succes gesolliciteerd te hebben, was programmeur Andrew Horton het zat. Hij besloot het anders aan te pakken: vanaf nu mochten bedrijven bij hém solliciteren. Hij bouwde een website waar werkgevers contact met hem konden opnemen, als ze een passende vacature voor hem hadden. De site ziet er eenvoudig uit, maar is erg grappig. Zo biedt Horton alvast zijn excuses aan als de bedrijven niets van hem horen, en staan er allerlei doodles omheen getekend. En ja: hij heeft er een baan mee gevonden.

Voorbeelden van creatieve sollicitaties

De infographic

Zulke game- en website-cv’s zijn natuurlijk hartstikke leuk, maar zijn voor de meeste mensen geen realistische optie. Eenvoudiger en toch creatief is de infographic. In een infographic kun je op een overzichtelijke manier veel informatie kwijt. Kies voor een design dat bij jou en de vacature waarop je solliciteert past en je valt zeker op! Wil je een infographic maken, maar ben je zelf niet zo creatief? Geen zorgen! Via de website http://vizualize.me/ creëer je gratis een persoonlijke infographic. Je kunt op de website zelfs inloggen met je LinkedIn-profiel, zodat je opleiding en ervaring automatisch worden toegevoegd.

De infographic

De doos chocola

Het cv van de Engelse Rob Jervis laat zien dat liefde nog altijd door de maag gaat. Jervis stuurde enorm veel traditionele cv’s de deur uit, maar kreeg weinig respons. Hij besloot het roer om te gooien en toverde zijn cv om tot een doos gevuld met zelfgemaakte chocolaatjes. Bij het creatieve bedrijf LFH viel de sollicitatie in de smaak. Een uur nadat ze het chocolade-cv van Rob hadden ontvangen, boden ze hem een betaalde stage aan. Uiteindelijk hield Rob er een fulltime baan aan over.

Voorbeelden van creatieve sollicitaties

De videosollicitatie

Sinds Bob Veen afstudeerde aan de Nationale Luchtvaartschool, schreef hij tevergeefs 250 sollicitatiebrieven voor een opleidingsplek bij een luchtvaartmaatschappij. Hij besloot het anders aan te pakken en maakte een originele video over zijn droombaan. De video met de titel ‘Get Bob the Job’ ging binnen een paar dagen viral. De video heeft Bob nog geen baan opgeleverd, maar wél heel veel positieve aandacht.


Toch liever een standaard cv maken?