Zeven gouden tips voor het schrijven van de sollicitatiebrief

Ben je goed voorbereid, ingelezen, heb je onderzoek gedaan en weet je echt álles van de vacature en het bedrijf? Dan kun je aan de slag met je sollicitatiebrief. Wij geven je zeven gouden tips om te gebruiken bij het schrijven van een goede brief.

Tips schrijven van een sollicitatiebrief
Foto: Unsplash


Tip 1: Houd het kort, maar krachtig
De gemiddelde lengte van een sollicitatiebrief is niet meer dan een A4’tje. Dit betekent dat je snel to the point moet komen, in simpele en krachtige zinnen. Geef geen informatie die niet relevant is voor de werkgever. Vraag je steeds af of datgene wat je schrijft van belang is voor het bedrijf en de functie waar je op solliciteert. Herhaal niet je cv; som niet al je werkervaring op in de brief. Weid ook niet uit over zaken die je beter persoonlijk kunt toelichten tijdens een gesprek, zoals specifieke werksituaties waarin je op een bepaalde manier hebt gehandeld.

Tip 2: Pas je schrijfstijl aan
Een goede sollicitatiebrief is formeel, maar niet té. Zorg dat de brief past bij de stijl van de organisatie waar je solliciteert én de baan waarop je solliciteert. Is het een bedrijf dat zich richt op jongeren? Of juist een oudere doelgroep? Houd dit in gedachten tijdens het schrijven van je brief.

Tip 3: Schrijf een pakkende eerste alinea
In tegenstelling tot wat je vaak leest, is het niet nodig om eerst uit te leggen waar je de vacature hebt gevonden en dat je denkt dat dit echt iets voor jou is. Met deze zinnen verkoop je jezelf niet. Probeer in plaats daarvan in te haken op iets wat je is opgevallen op de website, aan het product, of iets persoonlijks wat jouw passie voor de functie laat zien. Kom origineel uit de hoek, dan vergroot je de kans dat je brief wordt uitgelezen.

Tips schrijven van een sollicitatiebrief Bron: Lifebrander

Tip 4: Laat merken waarom je solliciteert
Waarom ben jij geschikt voor deze baan? Omschrijf dit kort maar krachtig, en motiveer waarom de vacature jou aanspreekt. Benoem concreet twee of drie van je sterkste kanten, geef duidelijk aan welke opleiding je hebt gedaan en beschrijf relevante ervaring.

Tip 5: Verkoop jezelf, maar niet te hard
Je goede eigenschappen zijn zeker belangrijk, maar maak het niet te bont. In plaats van te schrijven dat “je ervan overtuigd bent de meest geschikte kandidaat te zijn”, kun je beter inhoudelijk ingaan op de functie en indruk maken met scherpzinnig commentaar of advies.

Tips voor een motiverende sollicitatie

Tip 6: Controleer je brief goed
Spelfouten zijn killing! Het komt onprofessioneel over en je wordt zo niet serieus genomen. Laat je brief altijd nog even lezen door één of meerdere personen voordat je hem verstuurt. Niet alleen kunnen zij (eventuele) spelfouten eruit halen, je krijgt misschien ook nog waardevolle feedback op de inhoud van je brief. Bedenk ook: heb je de brief aan de juiste persoon gericht? En komt je enthousiasme goed naar voren?

Tip 7: Sla op als pdf
Sla je Word-document op als pdf als je helemaal klaar bent en niets meer wilt veranderen. Zo voorkom je verspringingen in de lay-out, of andere aanpassingen die (onbedoeld) kunnen voorkomen in je tekst. Geef het bestand een logische naam, bijvoorbeeld “brief_PJCornelissen’ of ‘sollicitatie_callcentermedewerker’, of verwerk het referentienummer van de vacature in je bestand.Ben je klaar met het schrijven van de sollicitatiebrief, en heb je er een mooie pdf van gemaakt? Lees dan nu onze zes gouden tips om je sollicitatiebrief optimaal te verzenden.