Een motivatiebrief schrijven? Tref de juiste voorbereiding met deze tips

Heb je je droomvacature gevonden? Zet dan alles op alles bij het schrijven van je sollicitatiebrief! Begin niet onvoorbereid aan je motivatiebrief, solliciteren is al moeilijk genoeg. Zorg ervoor dat je weet waar je over schrijft, wie je moet overtuigen en hoe. Wij geven je zes gouden tips om je goed voor te bereiden.

  motivatiebrief schrijven

 1. Oriënteer je op het bedrijf
  Ga naar de website, verken de branche en probeer te ontdekken wat het bedrijf onderscheidt van de concurrent. Heb je verschillen ontdekt? Noteer ze dan, zodat je deze later kunt gebruiken als je je motivatiebrief gaat schrijven.

 2. Doe research naar de functie
  Weet je nog niet genoeg van de functie af? Kijk dan eens of je er op LinkedIn wat meer informatie over kunt vinden. Klik naast de zoekbalk op ‘geavanceerd zoeken’, en vul de functietitel in. Uit de zoekresultaten rollen profielen van mensen die dezelfde soort functie hebben. Handig om te zien wat zij doen en van welke LinkedIngroepen zij lid zijn.

 3. linkedin advanced search

 4. Doe research naar de HR-medewerker
  Google de persoon aan wie je je brief richt. Soms is het prettig om een gezicht voor je te hebben. Hoe meer je te weten komt over de persoon die jouw sollicitatiebrief gaat lezen, hoe gemakkelijker het wordt om de juiste toon aan te slaan. Kijk vooral eens op LinkedIn; is hij of zij erg actief in bepaalde groepen? Zoek raakvlakken! Die kun je weer gebruiken in punt 5.

 5. Doe research naar jezelf
  Ga er maar van uit dat de ontvanger van je sollicitatiebrief ook gaat googelen. Om hier goed op voorbereid te zijn, google je jezelf natuurlijk eerst! Zo kun je zien wat de ontvanger als eerste te zien krijgt en waar hij of zij misschien naar gaan vragen. Staat je Facebookpagina open voor iedereen? Check je berichten en foto’s dan nog even. Er is helemaal niets mis met een goed feestje, maar besef dat alle informatie (bewust of onbewust) invloed kan hebben op je imago. Zorg ervoor dat, als je eenmaal tevreden bent met je online imago, je ditzelfde beeld schept in je sollicitatiebrief. En als je toch bezig bent, check dan ook meteen of je LinkedInprofiel nog overeenkomt met je cv!

 6. Verkoop de functie eerst aan jezelf
  Denk je dat jij een geschikte kandidaat bent voor de functie? Loop de functie-eisen eens helemaal door en noteer in hoeverre je eraan voldoet. Noteer ook waar je nog aan moet werken. Je kunt pas echt een goede motivatiebrief schrijven als je in jezelf gelooft. Dat laatste is overigens ook een handige tip ter voorbereiding op je sollicitatiegesprek.

 7. Neem vooraf contact op met het bedrijf
  Onder bijna elke vacature staat een contactpersoon, voor het geval je vragen hebt over de functie of het verloop van het sollicitatieproces. Ben je goed aan de telefoon? Schroom dan niet te bellen voordat je je sollicitatiebrief verstuurt. Je laat daarmee vaak al een eerste indruk achter, die je een voorsprong geeft op je concurrenten. Bereid het gesprek wel goed voor; het zou gênant zijn als blijkt dat je iets vraagt wat gewoon terug te vinden is in de vacaturetekst.

Ben je klaar met de voorbereiding? Lees dan nu de zeven gouden tips voor het schrijven van je sollicitatiebrief of bekijk hier een voorbeeld sollicitatiebrief.