Vijftien tips om je CV te pimpen

Heb je de standaardeisen voor het maken van een cv gelezen? En staat alles er nu in? Dan geven wij je, samen met recruiters, Vijftien tips om je basis-cv om te toveren tot een succesvol killer-cv!

 1. Zorg voor een overzichtelijke opmaak
  Is alles netjes uitgelijnd? Ziet het er overzichtelijk uit? Heb je overal dezelfde opsommingtekens? De opmaak van je cv geeft de eerste indruk, zelfs voordat iemand je cv leest. Gebruik geen overdreven bijzonder lettertype, aangezien dit afleidt van de inhoud. Wat je bijvoorbeeld kunt gebruiken zijn tabellen in Word. Die zijn supermakkelijk te maken en zien er netjes uit. Kijk hieronder hoe je mooie tabellen kunt maken.

 2. Optimaliseer je contactgegevens
  Zet bovenaan je cv niet alleen je adresgegevens, maar ook je e-mailadres en de accountnaam van je LinkedInprofiel, of het adres van je website. Zo geef je de recruiter de mogelijkheid om meer over je te weten te komen.

 3. Gebruik een representatief e-mailadres
  kassiewijle1997@hotmail.com komt niet echt representatief over. Zorg dus dat je een net e-mailadres hebt waarmee je je cv kunt versturen.

 4. Pasfoto ja of nee?
  Een gezicht blijft makkelijker hangen tussen de stapel aan cv’s, maar zorg ervoor dat je foto wel zakelijk, representatief en duidelijk zichtbaar is. Heb je geen geschikte foto? Laat dan de foto weg, want een vakantie- of feestfoto op je cv kan alleen maar in je nadeel werken.

 5. Gebruik hyperlinks in je tekst
  Hyperlinks kunnen een groot voordeel hebben in je cv: je leidt de recruiter met één klik naar je LinkedInprofiel, een blog of online projecten die je hebt gerealiseerd. Selecteer de tekst die je wilt linken, klik op de rechtermuisknop en kies ‘hyperlink’. Vervolgens vul je de URL in van de site waarnaar je wilt verwijzen. Let op: te veel hyperlinks maken je tekst onleesbaar en hebben dus een averechts effect!

 6. Zet alleen relevante werkervaring in je cv
  Een werkgever is wel degelijk geïnteresseerd in je ervaring als vakkenvuller tijdens de zomervakantie. Dit toont namelijk aan dat je bereid bent alles aan te pakken. Heb je geen relevante werkervaring? Besteed dan juist meer aandacht aan nevenactiviteiten. Misschien heb je gewerkt voor de schoolkrant? Of ben je erg goed met Photoshop? Vermeld dit dan in plaats van bijbaantjes die niet relevant zijn.

 7. cv Foto: Caio

 8. Juiste volgorde
  Zorg dat je cv in de juiste volgorde staat. Daarmee bedoelen we dat je meeste recente opleiding of werkervaring bovenaan staat. Dat zijn namelijk de banen of afgeronde studies die het belangrijkst zijn voor werkgevers. Als je een relevante bijbaan hebt gehad, dan is het belangrijk die te noemen vóór je opleidingen. Zorg dat je hier aandacht aan besteedt, dat doet de recruiter ook!

 9. Wees eerlijk
  Er is niets mis met het aandikken van je cv. Maar liegen is nooit oké! Je kunt er tijdens het gesprek mee onderuit gaan, maar ook achteraf, als je de baan hebt gekregen. Als jij vermeldt dat je supergoed met Photoshop kunt werken en vervolgens niet eens weet hoe je een plaatje toevoegt in het programma, val je door de mand. Wees dus te allen tijde eerlijk.

 10. Pas je basis-cv aan de functie aan
  Hierin zet je alles wat je gedaan hebt, inclusief taal- en computervaardigheden en hobby’s. Pas vervolgens voor elke baan je cv aan, zodat deze perfect aansluit op de werkgever en de functie-eisen die in de vacature staan. Als je aan het werk gaat als verkoopmedewerker, is het belangrijk dat je al eens in een winkel hebt gewerkt, maar als je financieel medewerker wordt is dit minder van toepassing voor de recruiter.

 11. Maak het niet te lang
  Ook al heb je veel gedaan in de afgelopen jaren, je kunt niet alles opnoemen. Te veel tekst schrikt onmiddellijk af. Toch kun je er op bepaalde manieren wel voor zorgen dat je voldoende informatie geeft. Je hoeft niet per se lange zinnen over jouw vorige functie te verwerken in je cv. Doe dit bijvoorbeeld in steekwoorden. Dit houdt je cv overzichtelijk en zorgt ervoor dat je cv op twee kantjes past.

 12. Denk goed na over je persoonlijke eigenschappen
  Je cv hoeft niet alleen maar uit opleidingen, werkervaring en nevenactiviteiten te bestaan. Recruiters vinden het fijn als je nagedacht hebt over persoonlijke eigenschappen, hobby’s en bijzaken. Die zeggen iets meer over je persoonlijkheid, en naar aanleiding daarvan kan gekeken worden of je in het profiel past.

 13. Zet in de header van het document je naam
  Dubbelklik in Word met je muis helemaal bovenaan de tekst in de ruimte waar je niet kunt schrijven. Hier kun je een headertekst invoeren, bijvoorbeeld: Curriculum Vitae Piet Cornelissen. Deze regel verschijnt dan op elke pagina bovenaan de tekst. Handig als een hr-medewerker meerdere cv’s heeft uitgeprint en de printjes van jouw cv door de war raken.

 14. Voorkom fouten
  Spelfouten in je cv zijn echte dooddoeners. Laat je cv dus lezen aan iemand die goed is in spelling, zodat je zeker weet dat je cv foutvrij is. Want je weet nu zo goed wat je wilt zeggen, dat je niet meer ziet wat er verkeerd staat. Check ook of alle hyperlinks in je tekst werken en naar de juiste pagina verwijzen.

 15. Ben je helemaal klaar?
  Sla het eindresultaat dan op als pdf. Zo kan er niks meer veranderen en kan ook in de opmaak niks verspringen. Daarnaast ontvangen recruiters je cv ook het liefst als een pdf. Bovendien ziet het er ook veel netter uit. Gebruik een praktische bestandsnaam, zoals: cv_pietcornelissen.pdf

 16. Print je cv uit
  Zo kun je zien of het er dan nog steeds goed uitziet. Soms verschuift de opmaak een beetje en valt er een regel af. Dit is niet mooi en ook niet handig als de ontvanger je cv wil uitprinten. Wordt je kopje ‘werkervaring’ halverwege afgebroken? Zet dan het geheel op de volgende pagina.

 17. Bonustip: Klopt je LinkedInprofiel nog?
  Je hebt een geweldig cv verstuurd, maar komt deze nog wel overeen met wat er op je LinkedInprofiel staat? Het hoeft niet één op één te kloppen, maar als een toekomstig werkgever je googelt moet hij je natuurlijk wel kunnen herkennen. Gebruik daarom dezelfde foto en probeer de strekking van je cv zo veel mogelijk door te laten klinken op LinkedIn.

Bekijk ook meteen een voorbeeld cv of laat je inspireren door creatieve CV's!